2005 civarında kurulan Youtube, eski PayPal çalışanları tarafından ortaya çıkan bir fikre dayanmaktadır. Youtube platformu, çalışanların video paylaşma konusunda karşılaştıkları sorunlardan ilham alarak kurulmuştur. Ardından alınan YouTube.com adı ile ilk video olan San Diego Hayvanat Bahçesi ile yayın hayatına başlamıştır.
İlk videonun yüklenmesi ile birlikte büyük bir ilgi ile karşılaşan YouTube, 1.5 yıl gibi kısa bir zaman içerisinde pek çok kişinin kullandığı bir video servisi haline gelmiştir. Zaman içerisinde YouTube içerikleri için like ve dislike butonları eklenerek, izleyenlerin görüşleri alınmaya başlanmıştır. Kullanıcıların kendi videolarını yaygınlaştırması için harika bir yöntem olan beğeni butonu yanı sıra YouTube dislike satın al seçenekleri ile de görünürlük arttırılabilmektedir.
Youtube Nedir?
Youtube, ilk yayın tarihine 15 Şubat 2005 yılında başlayan, video paylaşma, izleme ve oluşturma platformudur. İlk kurulması 3 Paypal çalışanının video paylaşma konusunda yaşadıkları zorluklar sonucu ortaya çıkmıştır. 9 Ekim 2006 yılında kurulmasından 1.5 yıl sonra Google Arama motoru tarafından alınmıştır.
Hala Youtube bünyesinde hizmet veren YouTube, gelişimi ve büyümesi sürecinde bazı engellemelere maruz kalmıştır. Bu engellemelerden ilki 6 Mart 2007 yılında yapılmıştır. Ardından bir sonraki yık aynı şekilde bir engellemeyle karşılaşarak, DNS yasağı ve IP yasağı gibi sorunlarla karşılaşmıştır. HTML kodu ile çalışan YouTube sitesinde, kullanıcılar birçok işlemi aynı anda yapabilme özelliğine sahip olmuştur. İlk olarak yorum yapma ve silme ile başlayan özellikler, şikayet etme ve YouTube müzik gibi farklı alanlarda çeşitlenmeler yaşamıştır.
Youtube Nasıl Kullanılır?
YouTube, Google şirketinin satın alması ile arama motoru ile optimizasyonlu hale gelerek daha fazla kişiye ulaşması sağlanmıştır. İçerik üretmenin pek çok kişi için cazip bir hale gelmesi ise 2009 yılında sponsorlu video özelliği ile birlikte gelmektedir. YouTube, popülerliğini arttırması ile 2010 yılında bir Chrome eklentisi ile desteklemeye başlanmıştır. YouTube sponsorlu video özelliği sonrasında pazarlama ve reklam içerikleri için en önemli platformlardan bir tanesi haline gelmiştir. YouTube için video yükleme süreci ve video seçenekleri ise;
- YouTube platformuna video yüklemek için belirli bir video formatını kullanmak gerekmektedir. Bu video formatı; Flash Video Formatı (*.flv) şeklindedir.
- Flash video formatı, videoların izlenmesi ve indirilmesi için kullanılmaktadır.
- Videoları bilgisayar aracılığı ile izlemek için Adobe Flash Plugin uygulamasının kurulması gerekmektedir.
- Video seçenekleri ise ilk olarak 320x240 piksel iken 480x360, 720p, 1080p, 4K, 8K görüntü kalitesi olarak çeşitli şekillerde kullanılabilmektedir.
Video seçenekleri ve kullanıcıların kullanma kurallarına göre 2011 yılında büyük bir adım atılarak, YouTube Copyright School özelliği piyasaya sürülmüştür. Bu özellik, YouTube platformunun sağladığı hizmetin daha geniş bir alana yayılmasında büyük bir etki yaratmaktadır.
YouTube Ne İşe Yaramaktadır?
YouTube video izleme ve yükleme platformu, videoların kaliteli bir şekilde yüklenmesi ve dünyanın dört bir yanından zorluk olmadan izlenebilmesini sağlamaktadır. Son yıllarda HTML 5 özelliği eklenmesi ile bilgisayarlarda ek bir uygulama olmadan izlenme şansı sunmaktadır. YouTube platformu üzerinde sponsorlu video gibi çeşitli videolar oluşturularak, oluşturulan içeriklerden para kazanmakta mümkün hale gelmiştir. Bu noktada; YouTube tarafından oluşturulan kanal hesapları için belirli standartlar ve türler getirilmiştir. Bu türler;
- Reporter; uygunsuz bir videonun sunulması amacı ile video yüklemesi yapan kanallar,
- Musician; müzisyen olarak müzik içerikleri yükleyen kanallar,
- Director; film yapımcıları gibi daha yüksek video boyutu kullanan kanallar,
- YouTuber; standart olarak herkes için açılan hesap,
- Comedian; Komedi amaçlı video yükleyen kanallar,
- Guru; kullanıcının kendi ilgi alanına göre belirlediği videoları yükleyen kanallar şeklinde birbirinden ayrılmaktadır.
YouTube Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Noktalar
YouTube, video izleme ve yükleme için oluşturulan bir sosyal ağ sitesidir. Belirli bir destek sağlamak, daha fazla kitleye ulaşmak için platform üzerinde daha fazla izlenilmek, daha fazla beğeni ve yorum almak önemli bir etkendir. Bu noktada, youtube dislike hizmeti seçeneği ise daha çok rakip kanal videoları arasında ön plana çıkmak amacı ile kullanılmaktadır. YouTube üzerinde bulunan kanal türlerine göre açılan bir hesap ile istenilen tarzda videolar yükleme şansına sahip olabilirsiniz. Diğer yandan temel bir YouTuber hesabı açarak, istediğiniz içerikleri de izleyebilirsiniz. Gün içerisinde ortalama olarak 65.000 videoya yakın video yüklemesi yapılmaktadır. Bu sayı pandemi sürecinde artış göstermiştir. Aynı şekilde izlenme ve ziyaret edilme sayısı da 100 milyon sayılarına kadar artış göstermiştir.
YouTube Platformu Tarafından Hangi Kurallar Uygulanıyor?
YouTube platformu, yüklenen içeriklerin YouTube tarafından belirlenen belirli kurallara uyması gerekmektedir. Hem kullanıcılar hem de YouTube tarafından tespit edilen kurallara uymayan videolar kısa zaman içerisinde kaldırılabilmekte ve hesaplar askıya alınma ya da kapatılma gibi yaptırımlar uygulanabilmektedir. YouTube platformu içerisinde uygulanan kurallar, telif hakkı kurallarına uygun olarak yüklenen video olması, reklam, suç, tehdit, şiddet ve pornografi gibi içerikleri barındıran bir video olmaması gerekmektedir. Özellikle, telif hakları için kullanılan videolarda, telif haklarına sahip olan şirketler gerekli uygulamayı yapabilmektedir. YouTube platformu içerisinde kullanıcılar YouTube kurallarına uymayan videolar için görüş ve şikayet bildirme haklarına sahiptir. Görüş bildirmek için like, dislike ve yorum seçenekleri sunularak, izleyicilerin görüşleri alınmaktadır. Bu noktada, youtube dislike botu seçeneği önemli bir adım haline gelerek, hem kullanıcıların hem de izleyicilerin karşı oldukları videolar için toplu görüş bildirmeleri sağlanmaktadır.
YouTube Kısa Yolları Nelerdir?
YouTube, gerek klavye gerekse platform içerisinde çeşitli kısa yollar ve özellikler ile kullanım kolay ve eğlenceli hale getirmektedir. İlk olarak klavyede bulunan özelliklere bakıldığında yön tuşlarından sağ ve sol 5’er saniye ileri, geri sarmanızı sağlamaktadır. CTRL tuşu ve sağ ve sol yön tuşları ile sarma işlemi 10 saniyeye çıkmaktadır. Video istatistiklerini ve tekniksel bilgileri görmek için sağ tıklayarak açılan pencerede gezinmek gerekmektedir.
Kullanıcılar ve kanal içerik üreticileri başka videoların beğenme veya beğenmeme oranını görebilir, işlem yapabilmektedir. YouTube platformu üzerinde verilen sistem üzerinde, kişiler başka videolar için youtube dislike hilesi seçenekleri kullanılarak, kendi videolarını Youtube paylaşım ile ön plana çıkarabilmektedir.
YouTube Dislike Ne İşe Yaramaktadır?
YouTube platformu üzerinde kullanıcılar, beğeni ve olumsuz beğeni olmak üzere iki farklı tepki verebilmektedir. Youtube dislike spam bot işlemi ile istenilen video için dislike tepkisi verilebilmektedir. Bu işlem videonun beğeni sayısını ve olumlu havasını silmek için önemli bir adımdır. Yapılan bu işlem, tek tek dislike atma işleminin zor olduğu durumlarda tek seferde birden fazla dislike atmak için idealdir. Doğal bir süreç içerisinde çok uzun süre beklenmesi gereken beğeni satın almanın tersi olan dislike sayısını artırmak için firmamız doğrunda ve hızlı bir çözüm üretmektedir.
YouTube algoritması içerisinde kanal sahiplerinin aynı seviyede rakip olarak gördükleri kanallar için uyguladığı ve temelde kendi kanalını daha ön plana çıkarmayı amaçlayan işlem içim dislike butonu büyük bir görev görmektedir. Diğer yandan kullanıcılar, YouTube platformu içerisinde bulunmasını istemediği videolara tepki mahiyetinde toplu dislike hizmeti kullanabilmektedir. Aynı zamanda dislike hizmeti haricinde Youtube yorum satın alma da öne çıkmaktadır.